Split-TVA va veni în sprijinul firmelor

Ordonanța Split-TVA, adică plata în mai multe tranșe a taxei pe valuare adăugată a fost adoptată de Camera Deputaților . Următorul pas este să ajungă la președinte pentru promulgare.

Ordonanța Split TVA a fost adoptată în seara de miercuri, 13 decembrie, de către Camera Deputaților. Înaitea  votului  final i s-au adus mai multe modificări , față de forma inițială înaintată de Guvern. Astfel, în forma sa finală, documentul  stabilește că mecanismul plății defalcate a TVA va fi obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și cele care înregistrează datorii la plata TVA.

În fapt, vor avea acces la aceste pârghii, firmele care la finalul anului curent au datorii la plata TVA mai mari de15.000 de lei, în cazul firmelor mari; 10.000 de lei, pentru  firme medii și 5.000 de lei, firme mici și persoane fizice. Split-TVA  va putea fi aplicat și în cazul în care, începând de la 1 ianuarie 2018 se înregistrează datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență și mai mari de 15.000, 10.000, respectiv 5.000 de lei. Ordonanțe se aplică și în cazul firmelor ce se află sub incidența legislației insolvenței.

În plus, companiile ce vor aplica sistemul vor avea 30 de zile, în loc de șapte, în care să efectueze plata TVA-ului.

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie promulgat de președintele României prin decret și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Redactor: Sondra Sandu