Federaţia Internaţională a Transportatorilor începe o campanie fără precedent

Federaţia Internaţională a Transportatorilor începe o campanie fără precedent de control a navelor comerciale din Marea Neagră. Conform Convenţiei maritime semnate la Geneva în anul 2006, după data de 20 august 2013 toate vasele vor trebui să deţină un certificat privind munca la bordul navei. Documentul va fi eliberat de echipele de control ITF, iar fără acesta navele comerciale nu mai pot naviga nicăieri în lume.

Inspectorii vor lua la puricat contractele de muncă ale navigatorilor, vor verifica la sânge condiţiile de la bord, vor detecta eventualele problemele de siguranţă a navigaţiei şi multe alte aspecte legate de activitatea pe vas. Comandanţii găsiţi cu nereguli vor primi avertismente, iar în cazul încălcărilor grave ale normelor internaţionale, navele pot fi reţinute în porturi.

Statisticile arată că în Marea Neagră există cele mai multe nave cu marinari neplătiţi sau abandonaţi la bord. Inspecţiile vor avea loc simultan în toate porturile din cele şase ţări riverane Mării negre, iar rezultatele vor fi transmise şi centralizate de sediul central al ITF de la Londra.

Echipele de control vor urca prin sondaj la bordul navelor aflate în porturi. În cazul României, pe lângă reprezentanţii sindicatelor navigatorilor şi docherilor, din echipe fac parte şi inspectori ai Autorităţii Navale Române. Acţiunile vor dura pe parcursul întregii săptămâni viitoare şi vor fi coordonate în fiecare ţară de inspectorul ITF.

Redactor: Cosmin Bele ; Imagine: George Dima