Zmeura – sănătate curată

De un rosu vibrant, cu un gust rafinat si delicat, zmeura este o sursa puternica de vitamine, minerale si antioxidanti cu reale beneficii pentru intregul organism.  Aceasta se cultiva pentru consumul in stare proaspata dar si pentru procesarea industriala. Din zmeura se extrage xilitolul, care este un indulcitor artificial folosit mai ales in tratarea si prevenirea cariilor dentare.

Zmeura se poate gasi proaspata sau congelata. Atunci cand zmeura se va decongela aceasta nu va avea acelasi aspect ferm ca si cea proaspata, dar va fi la fel de dulce si gustoasa. Aceasta  este bogată în vitamina B şi acid folic. Este un fruct de padure care combate anumite probleme de santate. Toate partile plantei reprezinta un avantaj pentru consumatori. Fructul  ajută în procesul de slăbire datorita continutului redus de calorii dar bogat in fibre, ia parte la prelungirea procesului de digestie, reduce riscul de cancer, creşte fertilitatea si incetineşte îmbătrânirea tenului. Zmeurul este recomandat si în tratamente ale căilor respiratorii, rinichilor, ale tractului digestiv, precum şi în combaterea menstruaţiilor dureroase. Originara din Europa pe numele său oficial Rubusidaeus, Zmeura este unul dintre cele mai sănătoase fructe preferate de consumatori.

Sunt insa si medgidieni care prefera dulciurile in locul fructelor.

O simpla cana cu zmeura cotine aproximativ 64 de calorii, 1,5 grame de proteine, 0,8 grame de grasime si 15 grame de carbohidrati fiind incluse 8 grame de fibre si 5 grame de zahar.

Redactor: Daniel Albu