Ziua Națională Fără Tutun

Circa 6 milioane de oameni mor, anual, din cauza fumatului, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. De Ziua Națională fără Tutun, specialiștii români trag un semnal de alarmă! Fumatul este pe cale sa devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume, iar fumatul pasiv are și el un rol determinant.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V7YvZKTo9Tw[/youtube]

Statisticile arată că aproximativ 50% dintre fumatori mor din cauza unor afecţiuni provocate de obiceiul dăunător, iar mai mult de 600.000 de nefumători sunt expuşi fumatului pasiv.

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanta atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Tot odată, fumatul pasiv, spun specialiștii, este cel puțin la fel de dăunător ca și cel activ.

Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi acaparați de acest viciu. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe, majoritatea toxice, iar 40 dintre ele sunt cancerigene. Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.