Ziua Națională Fără Tutun

Fumatul este unul dintre cele mai nocive vicii. Ca urmare, a fost considerată necesară decretarea unei zi naționale fără tutun: aceasta este marcată, în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie. De Ziua Națională fără Tutun, specialiștii români trag un semnal de alarmă cu privire la numărul îngrijorător al deceselor provocate de acest viciu.

Consumul de tutun ucide! Statisticile arată că aproximativ 50% dintre fumatori mor din cauza unor afecţiuni provocate de acest obicei, iar mai mult de 600 de mii de nefumători sunt expuşi fumatului pasiv.

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanța atrag atenţia asupra efectelor dăunătoare ale acestui viciu și transmit următorul mesaj.

Nefumătorii sunt expuși și ei atmosferei viciate de fumul de tutun ba mai mult,  există un risc crescut de a deveni ei înşişi acaparați de acest viciu. Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe, majoritatea toxice, iar 40 dintre ele sunt cancerigene. Anual, aproape 6 milioane de oameni mor din cauza fumatului. Îngrijorător este faptul că dintre aceștia, 600 de mii sunt nefumători. Statisticile arată că, până în 2030, numărul deceselor va depăși 8 milioane în fiecare an. Peste 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. În România, aproximativ 27% din populație are acest viciu, procent ce este peste media Uniunii Europene.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în țara noastră, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea