Ziua Mondială a Salutului (VIDEO)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2CHOgpmhtjQ[/youtube]Ziua Mondială a Salutului a apărut în 1973, la iniţiativa fraţilor Brian şi Michael McCormack din statul American Omaha. Evenimentul a venit ca un răspuns la conflictul dintre Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, fiind un îndemn la pace în întreaga lume.

În funcţie de situaţie, trebuie să găsim salutul perfect. Prietenii pot fi întâmpinaţi cu un simplu „Hei! Salut!”, însă atunci când este vorba despre o persoană oficială, folosim un salut mai politicos.

Acestea nu sunt singurele forme de salut. În armată, militarii se salută prin ridicarea mâinii drepte cu palma întinsă şi cu vârfurile degetelor spre tâmplă. Această formă de salut a pornit din evul mediu, când cavalerii îşi ridau viziera pentru a avea un contact vizual care însemna „priveşte cine sunt, îţi sunt aliat, nu duşman”. Modul în care se ridica armura făcea ca braţul să aibă această poziţie fixă, asemenea salutului milităresc.

În alte ţări, noţiunea de salut poate lua diferite forme. În Tibet, de exemplu, este politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva pentru prima dată. Inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, japonezii se înclină, iar britanicii spun doar bună ziua şi îşi dau mâna. În schimb, francezii şi spaniolii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât şi la plecare. În Botswana, oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng. În Cambodgia se lipesc palmele, ţinându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua. În Australia, la prima întâlnire nu este politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: George Dima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.