Ziua Mondială a Mediului și brandul românesc

În fiecare an, la data de 5 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Mediului înconjurător. Omagierea din 2020 are ca temă biodiversitatea, salvarea acesteia, dar şi protejarea vieţii și sănătății oamenilor.

Ziua Mediului este una dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi, totodată, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens. Cu această ocazie, António Guterres, secretarul –general al ONU, a adresat lumii un mesaj oficial.

Fiecare Zi Mondială a Mediului este găzduită de o altă ţară, în care au loc sărbători oficiale. Anul acesta gazdă este Columbia, în parteneriat cu Germania. Prin Iniţiativa Internaţională Climatică a Ministerului Federal german pentru Mediu, Conservarea Naturii şi Securitatea Nucleară, programul Naţiunilor Unite pentru Mediu finanţează Campania globală “Ziua Mondială a Mediului 2020 #ForNature”. Această inițiativă evidenţiază modul în care natura oferă servicii vitale umanităţii şi nevoia urgentă de a opri distrugerea acesteia.

Costel Alexe, ministrul român al Mediului, Apelor şi Pădurilor, s-a alăturat îndemnului secretarului –general al ONU.

“Natura strigă după ajutor: un milion de specii de animale şi plante sunt în pericol să dispară. Pentru Ziua Mondială a Mediului 2020, toată lumea este invitată să împărtăşească de ce este timpul pentru natură. Aşadar, fii parte a soluţiei şi alătură-te apelului global #ForNature. În acest an, milioane de oameni vor sărbători digital, la nivel Mondial, din cauza pandemiei de COVID 19. În lumina celor de mai sus, trebuie să fim conştienţi că fiecare zi este ziua mediului. Fiecare acţiune a noastră este pentru Natură şi ar trebui să fie gândită astfel încât să reducă la minim consecinţele asupra mediului înconjurător. Dacă natura este sănătoasă şi noi, oamenii, vom fi mai sănătoşi. Dacă ocrotim acum natura, ocrotim şi viitorul copiilor noştri. Este timpul pentru natură! Participă!”, a scris Costel Alexe, pe pagina sa de Facebook.

În acest context Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat vineri, în premieră, în România, marca înregistrată “Produs în Arie Naturală Protejată”. Evenimentul s-a bucurat și de prezența prim-ministrului României, Ludovic Orban și a unor producători din mai multe arii naturale protejate, care vor putea utiliza acest brand.

Două milioane de români trăiesc în ariile naturale protejate din țara noastră.

Redactor: Mihaela Țânțaru