Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Campaniile de colectare de sânge de la persoane sănătoase au prins tot mai mult la români în ultimii ani. Din spirit civic sau din interes, pentru ziua liberă acordată de la muncă și tichetele de masă primite pentru o donare, românii au înțeles că prezența la centrele de transfuzii reprezintă, până la urmă, un act de caritate și moralitate. Am testat și noi activitatea la Centrul de Transfuzii din Constanța chiar astăzi, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Acest tânăr a venit astăzi la Centrul de Transfuzii pentru prima dată în viața lui. Nu din interes. Și nici măcar nu știa că 14 iunie a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Doamna din imagine donează periodic, pentru a nu lua în greutate. Însă știe că prin actul ei benevol face bine unor suferinzi ale căror vieți pot depinde de cele câteva picături de sânge.

Lansarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a avut loc pe 14 iunie 2004, în Johannesburg, Africa de Sud. Prin desemnarea acestei zile s-a dorit promovarea donării de sânge în mod voluntar, neremunerat, în întreaga lume.

Donator de sânge poate deveni orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg. Sângele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatită şi sifilis, rezultate ce pot intra în posesia donatorului după 48 de ore, în baza carnetului de donator. După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate mai multe vieţi.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Victor Nita