Ziua Marinei la Mangalia

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, în mod tradiţional, la Mangalia, în Portul Turistic, în prezenţa câtorva mii de localnici şi turişti. Anul acesta, în premieră, Garnizoana Mangalia a organizat o serie de evenimente care au făcut deliciul spectatorilor. Printre acestea s-a numărat şi un exerciţiu de respingere a unui atac de pe mare, efectuat chiar de pe cheu de militari ai Batalionului 307 infanterie marină.

Marți, 15 august, de ziua lor, marinarii Garnizoanei Mangalia au dorit să ofere tuturor celor sosiţi la primele ore ale dimineţii un spectacol inedit şi au reuşit să facă din manifestare un eveniment de neuitat. Ziua Marinei a fost deschisă de ceremonialul militar reprezentat de întâmpinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Petrică Pârvu, de către Garda de Onoare şi ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz. Sosit de pe mare, Zeul Neptun a deschis jocurile marinăreşti împreună cu câteva dintre cele mai frumoase nimfe.

Pe mare s-au derulat exerciţii de salvare la bordul navelor în flăcări, dar şi de recuperare a militarilor cu ajutorul elicopterelor. Premiera de anul acesta, ce a constituit o surpriză îndelung pregătită de militari, a fost simularea unui atac de pe mare, repins de la sol de infanteriştii marini.

Avioanele Eurofighter şi MIG-urile care au survolat sudul litoralului au constituit o altă surpriză oferită de militari spectatorilor.

Finalul Zilei Marinei Române este marcat în Mangalia la căderea nopţii, cu un foc de artificii, precum şi cu un moment emoţionant – retragerea marinarilor către cazarmă cu torţe în mâini, defilând pe faleza din Portul Turistic Mangalia.

Redactor: Mihaela Dubei