Ziua Internațională a Mării Negre

În fiecare an, la 31 octombrie, este celebrată Ziua Internațională a Mării Negre. Întinderea vastă de ape mângăie țărmurile a nu mai puțin de șase țări de pe două continente.

Europa și Asia își regăsesc trecutul și își reînnoadă  mereu viitorul prin intermediul Mării Negre.  În urmă cu 23 de ani, cele șase state riverane ale ei, Bulgaria şi România în vest, Ucraina în nord, Federaţia Rusă în nord-est, Georgia în est şi Turcia în sud, i-au dedicat un Plan Strategic de Acțiune. Astfel, au devenit semnatarele acestui document care cuprinde în filele sale cel mai complet set de prgrame şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre.

Mai mult decât atât, artizanii scrisului și maieștri notelor muzicale i-au  fredonat duios glasul valurilor.

”Să ne iubim pe ţărmul Mării Negre
Ca două fragede fierbinţi statui
Să fim întîia clasica pereche
A omenirii noi ce încă nu-i.”, spunea Adrian Păunescu

Ziua internaţională a Mării Negre este marcată printr-o serie de activităţi cultural-educative, expoziţii de fotografii, concursuri, târguri și jocuri distractive. Prin intermediul acestor evenimente se urmăreşte conştientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv şi responsabil faţă de mediul marin şi costier, fiind însă, în acelaşi timp, şi un prilej de sărbătoare.

Marea Neagră are o suprafaţă de 413.488 kmp și o salinitate scăzută. Adâncimea sa maximă este de 2.245 m şi scaldă ţărmul României pe o lungime de 234 km. Importantă cale navigabilă, Marea Neagră conectează regiunile riverane cu Marea Mediterană şi, prin aceasta, cu Oceanul Planetar.

Redactor: Mihaela Țânțaru