Ziua Franței, sărbătorită la Mangalia

Locuitorii Mangaliei şi turiştii francofoni au participat, astăzi, la Biblioteca Franceză „Arthur Rimbaud”, la festivitatea organizată cu prilejul Zilei Naționale a Franței. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la înființarea bibliotecii, iar colecţia de carte în limba franceză numără numai puţin de 26.000 de volume.

În cadrul întâlnirii au avut loc recitaluri, discuţii pe marginea unor volume în limba franceză, fiind, totodată, proiectat, un documentar despre istoria Franţei şi semnificaţia zilei de 14 iulie.

Istoria Bibliotecii „Arthur Rimbaud“, una dintre cele mai bogate din România în ceea ce priveşte fondul de carte în limba franceză, a început acum 25 ani. Instituţia de cultură este cea de a doua de acest fel înfiinţată în ţara noastră, după Revoluţia din 1989.

Biblioteca Franceză din Mangalia a fost inaugurată în luna mai a anului 1992, având un fond de carte de 6.000 de volume. După deschiderea bibliotecii, s-au făcut apeluri la donatori din toată Franţa. Aşa se face că, la 25 de ani de la deschiderea sa, Biblioteca „Arthur Rimbaud“ numără circa 26.000 de volume. Cărţi de beletristică, albume, dicţionare, istorii literare, alături de câteva sute de documentare imprimate pe casete video şi CD-uri, umplu până la refuz biblioteca. Cititorii cei mai fideli sunt elevii din Mangalia, însă, în fiecare vară, biblioteca se umple şi cu turiştii francofili sosiţi în sudul litoralului, la tratament balnear.

Redactor: Mihaela Dubei