Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului

23 august înseamnă fast, glorie şi parade impresionante ale Epocii de Aur… Dar, în acelaşi timp, data marchează Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, proiect de lege adoptat anul trecut de Camera Deputaților.

Printre cei care au simţit pe propria piele ce înseamnă setea de sânge a comuniştilor, dorința de a face rău și de a tortura se numără şi Petre Țuțea, condamnat la 13 ani de închisoare în timpul regimului Ceauşescu.

La fel ca Petre Țuțea, sute de mii de oameni au simțit frustarea și prostia cel din jur, elemente care, puse laolaltă, au creat monștri, organisme comuniste ce au schilodit, au torturat și au ucis nevinovați, doar de dragul de a face rău. Acești oameni au trăit să spună urmaşilor că istoria din închisorile lui Ceuşescu nu se învață la școală. O dovadă care a schimbat pentru totdeauna sufletele celor care au trecut prin mâinile diavolului este Fenomenul Pitești. Într-o închisoare din localitate, mii de oameni au simțit ceea ce înseamnă așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952. Acest experiment nu poate fi redus la o scuză pentru administrarea zilnică a unor bătăi și torturi de neimaginat, cu scopul de a „reeduca total” deținuții politici. Cei mai mulţi erau studenți, membri în grupări interzise de comuniști, ca Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal, precum și cei inspirați de Garda de Fier sau membri sioniști ai comunității evreiești din România.  Esența metodei folosite la Pitești este transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop. “Sensul” experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000. Este considerat a fi cel mai mare și cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est.

În încercarea de a le aduce omagiu celor care au trecut prin asemenea orori, anul trecut, deputaţii au aprobat proiectul de lege prin care 23 august  a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, iar 21 decembrie a devenit Ziua Memoriei Victimelor Comunismului din România.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.