Ziua Bucovinei a fost marcată la Cumpăna

Reprezentanţii administraţiei locale din Cumpăna, în parteneriat cu Asociaţia Pro Basarabia, filiala Constanţa, au marcat, astăzi, „Ziua Bucovinei“. Evenimentul are ca scop rememorarea unui moment aparte pentru istoria noastră, ziua de 20 noiembrie 1918, dată la care se înfăptuia Unirea Bucovinei cu patria-mamă.

Cu 98 de ani în urmă, Bucovina era a doua provincie care se unea cu patria-mamă, un moment istoric important în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. Proclamarea unirii Bucovinei cu România se producea după ce, anterior, pe 27 martie 1918, avusese loc unirea Basarabiei cu România şi a precedat un alt moment istoric important marcat pe 1 decembrie 1918 – unirea Transilvaniei cu România. Primăria din comuna Cumpăna şi întreaga comunitate nu au vrut să treacă cu vederea un asemenea moment istoric.

Casa de Cultură din localitate a adunat laolaltă personalităţi ale judeţului, printre care colonel Remus Macovei – preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor“ Constanţa,  prof. univ. dr. Stoica Lascu – membru al Senatului Universităţii „Ovidius” Constanţa,  prof. dr. Traian Brătianu,  comandor Viorel Vasile Roman – comandant al Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor  Navale „Amiral Ion Murgescu”, precum şi un grup de tineri din cadrul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Constanţa. Evident, n-au lipsit cetățeni ai comunei și elevi veniți în număr destul de mare pentru a sărbători această zi specială.

După intervenţiile acestor personalităţi, „Ziua Bucovinei” a fost  omagiată printr-un spectacol din care nu a lipsit poezia, cântecul şi dansul, protagoniști fiind  elevi din cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, cât și elevi ai Școlii din comună.

Reporter: Oana Jarloianu ; Imagine: Cristian Rizea

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.