Ziua Arhivelor Naţionale (VIDEO)

Cu ocazia Zilei Arhivelor Naționale, reprezentanții muzeelor, Bibliotecii Județene și ai Arhivelor Naționale din Constanța, au participat la o dezbatere ce a urmărit valorificarea arhivelor naționale, a manuscriselor, a artefactelor sau a cărților din bibliotecă. Astfel, în perioada următoare vor avea loc o serie de proiecte în care sunt implicate toate aceste instituții în vederea întregirii unor expoziții.

La masa rotundă organizată cu acest prilej, reprezentanții instituţiilor au discutat despre importanţa arhivelor naţionale atât în viaţa culturală cât şi în cercetarea ştiinţifică.

Cu acest aspect este de acord şi Anca Dobre, bibliograf din cadrul Bibliotecii din Constanţa.

În vederea promovării acestor documente importante, dar şi a diferitelor artefacte sau cărţi, conducerea Bibliotecii Judeţene a venit cu propunerea de a realiza o expoziţie virtuală, pe o tematică dată, la care să contribuie toate instituţiile.

Iniţiativa a fost a fost salutată şi de ceilalţi participanţi la discuţie şi s-a decis ca o primă expoziţie să îi fie dedicată lui Ioan. N. Roman cel care a şi dat nbumele Bibliotecii.

O altă iniţiativă ce urmăreşte punerea în valoare a documentelor şi obiectelor istorice este donarea acestora de către deţinători către instituţiile acreditate.

O altă expoxiţie care ar putea trezi interesul constănţenilor ar putea fi o expoziţie care să cuprindă obiectele care i-au aparţinut lui Ion Aramă. În plus, pentru o mai bună colaborare între instituţii s-a decis organizarea unor întâlniri periodice prin care să se discute eventuale proiecte comune.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: George Dima