Zile libere plătite pentu părinți

Senatul a adoptat ieri, în calitate de primă cameră sesizată, o inițiativă legislativă care prevede acordarea de zile libere pentru părinții copiilor de până în 12 ani, atunci când se închid școlile din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. (….) Persoanele au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decretează închiderea unităţilor de învăţământ respective”, se arată în proiectul iniţiat de deputaţi ALDE şi PSD.

Beneficiarii acestui proiect de act normativ sunt părinţii ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, precum și părinţii copiilor cu dizabilităţi. În ambele situații copii trebuie să fie înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.

„Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată”, se mai arată în proiect.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Redactor: Sondra Sandu