Zile libere pentru părinți

Legea depusă în Parlament în urmă cu doi ani, de deputatul Marian Cucşa, a revenit în actualitate în aceste zile, asta după ce toate școlile s-au închis din cauza coronavirusului.

Legea prevede ca unul dintre părinți să primească liber, pentru a sta acasă cu copiii, dacă cei mici au vârsta de până la 12 ani, pe întreaga perioadă în care școlile sunt închise. Părintele va fi plătit pe toată această perioadă cu 75% din salariu. Precizarea a fost făcută de avocatul Victor Stănilă, specializat în drept civil și dreptul afacerilor.

“Aceasta înseamnă că, de marți, părinții sunt protejați și din punct de vedere financiar, fie că lucrează la stat sau în mediul privat. Angajatorii nu pot refuza acest drept al părintelui câtă vreme munca nu poate fi prestată la domiciliu sau felul muncii nu permite aplicarea dispozițiilor în legătură cu telemunca. Cererea se face de un singur părinte, iar celălalt trebuie să dea o declarație pe propie răspundere din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni”, arată avocatul Victor Stănilă, într-un mesaj către Profit.ro.

 Astfel, indemnizația pe care o vor încasa pentru fiecare zi de stat acasă cu copilul reprezintă 75% din salariul pentru o zi lucrătoare. Există, însă, o limită: părintele nu poate încasa, pe zi, mai mult de echivalentul a 75% din câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Spre exemplu, luna martie are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin lege, pe anul 2020, este de 5.429 lei, ceea ce înseamnă că părintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.

Precizăm că, proiectul de lege a fost promulgat sâmbătă de președintele Iohannis, iar plata zilelor libere va fi asigurată dintr-un fond alimentat din contribuția asiguratorie pentru muncă, suportată de către angajator.

Redactor: Oana Jărloianu