Zi plină pentru patiserii din Năvodari

A fost o zi plină pentru patiserii din Navodari. S-au dat peste cap pentru a pregăti faimoşii şi delicioşii mucenici… exact ca la mama acasă. Mai ales că doamnele au tot mai puţin timp, iar reţetele tradiţionale încep să se piardă. În plus, cei care aleg varianta „de-a gata” spun că mucenicii sunt la fel de buni ca aceia preparaţi in casa.

Nici tradiţionalul “opt” din cocă dulce, acoperit cu nucă mărunţită, nu a scăpat de evoluţia… tehnologiei. Acum, mucenicii iau forme şi arome variate, ca să satisfacă atât gusturile românilor conservatori, cât şi ale prichindeilor care vor să mănânce un produs cât mai aromat şi mai colorat. Chiar şi aşa, reţeta de bază rămâne aceeaşi. Şi pentru că oferta de pe piaţă este atât de variată, gospodinele preferă să meargă la sigur, în loc să petreacă ore întregi în bucătărie. Mai ales că rezultatul este acelaşi, dacă nu chiar mai bun… în favoarea patiserilor profesionişti. O dată cu mucenicii, în această perioadă la mare căutare sunt şi colacii.

Aşadar, chiar dacă suntem încă în plin post, oferta patiseriilor poate face această perioadă mai uşor de îndurat. Pe lângă cei copţi, în această zi se mănâncă şi alte feluri de mucenici, cum ar fi cei fierţi, de dimensiuni mai mici. Rămâne la alegerea fiecăruia care sortiment este mai delicios.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan