Zi memorabilă pentru India

India se poate mândri de astăzi cu cel mai înalt monument din lume, ”Statuia Unității”. Construcția are dimensiunea de două ori mai mare decât cea dedicată zeiței libertății din New York.

Cea mai înaltă statuie din lume a fost inaugurată miercuri în India. Ceremonia a fost oficiată de către șeful Guvernului de la New Delhi, Narendra Modi. Alături de exprimarea convingerii că monumentul va fi un punct de atracție pentru turiști, prim-ministrul indian a menționat:

”Astăzi este o zi care va fi rememorată în istoria Indiei. Niciun indian nu va uita această zi”, Narendra Modi, prim-ministrul Indiei

”Statuia Unității”, cum a fost denumită, construcția îl înfățișează pe Sardar Vallabhbhai Patel, primul ministru de interne al ţării. Cunoscut și sub titulatura de ”Omul de fier al Indiei”, acesta a contribuit în mod esențial la independența statului, unind cele 565 de provincii ale sale. Dezvelirea monumentului s-a desfășurat la 143 de ani de la nașterea personalității politice.

Monumentul are o înălțime de 182 de metri și o greutate de 100.000 de tone, iar mega-structura este realizată din bronz, beton și oțel. Uriașul ansamblu este prevăzut să reziste la cutremure și rafale de vânt de 60 de metri pe secundă. Trei mii de muncitori, dintre care 300 de ingineri, au participat la executarea maiestuoasei lucrări.

Cele 358 de milioane de euro cheltuite pentru ridicarea masivului monument au iscat controverse din partea comunităților locale, nemulțumite de costurile ridicate și de impactul negativ asupra mediului.

Amplasat în Gujarat, statul din vestul Indiei în care s-a născut premierul Narendra Modi, mega-structura detronează faimosul monument chinezesc al lui Buddha din Templul Izvorului.

Redactor: Mihaela Țânțaru