Zi istorică la Vatican

Papa Benedict al XVI-leaDupă aproape 8 ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a zguduit lumea catolică prin anunțul său de retragere. Demisia a fost motivată prin vârsta înaintată și probleme de sănătate. Joi dimineață,  cardinalii s-au reunit  la Vatican pentru a-şi lua rămas bun de la Papa Benedict al XVI-lea. Suveranul Pontif a părăsit Vaticanul la ora 18.00, ora României,  cu elicopterul, şi a plecat spre Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor, o vilă luxoasă situată la 30 de kilometri de Roma. La ora 21.00, ora României, demisia sa va deveni oficială, iar fostul Papă își va lua noua titulatură de Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă Emerit.

Interimatul la Vatican va fi preluat de cardinalul Tarcisio Bertone, care a ocupat funcția de secretar de Stat. Succesorul la scaunul papal va fi ales de Conclavul Cardinalilor, care se va reuni în maxim 20 de zile de la demararea perioadei de “scaun vacant, grație unui decret numit “motu proprio”, emis de Benedict XVI-lea, pentru a facilita posibilitatea organizării anticipate a alegerilor.

Decizia lui Benedict al XVI-lea a șocat întreaga lume. Considerată inovatoare, retragerea Papei a stârnit controverse în comunitatea catolică. Unii o consideră modernă, schimbând conturul şi regulile Bisericii, în timp ce conservatorii o percep ca pe o desacralizare.

Redactor: Raluca Damian