Zi festivă pe Aeroportul Tuzla

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_pGt5b0lTm4[/youtube]Astazi se aniversează 50 de ani de la prima misiune de salvare cu elicopterul din România, care a avut loc lângă Gura Portiței, în 29 noiembrie 1963. Atunci au fost salvați 22 de marinari aflați la bordul unei nave comerciale eșuate din cauza furtunii.

În cadrul evenimentului de la Tuzla a fost proiectat filmul documentar realizat în timpul misiunii din 1963 și s-a discutat despre importanța acestui prim caz de salvare de vieți omenești pe mare. În 29 noiembrie 1963, în condiții de vânt puternic de până la 100km/h, echipajul elicopterului salvează 22 de marinari, într-o misiune cu o durata de 4 ore. Fiecare marinar a fost transportat pe rând, suspendat de cablu, de la vas până pe mal.

Elicopterul era singurul mijloc de salvare la acea data. Aparatul soseşte de la Otopeni până la Gura Portiței. Echipajul era compus din 2 piloţi și 3 mecanici de bord.

În cadrul evenimentului de la Tuzla au fost prezenţi Dan Ştefănescu, liderul singurei formaţii private de acrobaţie din România, Adrian Vasilache, Director General Asociat al Aeroportului Tuzla şi Comandantul Ion Tudose.

Redactor: Doina Sirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.