Zi de sărbătoare pentru ortodocși

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă. Sfantul Ilie fiind unul dintre marii prooroci ai Vechiului Testament. Ce tradiții și obiceiurile sunt  de Sfântul Ilie aflați în materialul următor.

În calendarul bisericesc sărbătoarea Sfântului Ilie este marcată cu roşu, ca la niciun alt proroc. Bisericile sunt pline, în această zi, cu bucate pentru pomenirea morţilor, iar la casele gospodarilor se organizează praznice mari. După ce a făcut multe minuni, la încheierea activității sale profetice, Ilie a fost luat la cer, într-un car de foc. Este considerat Sfântul care mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru a aduce ploaie pe pământ.

Sărbătorii acesteia îi sunt asociate, în tradiția populară, anumite obiceiuri. Astfel, se spune că aceia care lucrează pământul sau fac treabă în casă vor fi pedepsiţi cu trăsnete şi grindină. Cu toate că oamenii merg la biserică, puțini știu semnificația acestei zile.

Potrivit tradiţiei, de Sfântul Ilie se mănâncă pentru prima dată în an struguri și mere. Ca să fie siguri că recolta va fi bogată, ţăranii merg cu mere la biserică pentru a le sfinţi. Tot astăzi e şi ziua Aviaţiei Române, sfântul Ilie fiind considerat, din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor. Sfântul Ilie e considerat şi patronul apicultorilor. În trecut, la această dată se recolta mierea de vară. Femeile culegeau plante de leac, care erau puse la uscat în podurile caselor. Potrivit statisticilor, peste 127.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea