Zi de sărbătoare în Portul Militar Constanța

Centrul 39 scafandri sărbătorește astăzi 50 de ani de la înființare. Semicentenarul a fost  marcat printr-o ceremonie militară și religioasă. De-a lungul celor cinci decenii de activitate, instituția a brevetat peste 1.000 de scafandri, care și-au desfășurat activitatea, atât în domeniul militar, cât și în domeniul civil.

Centrul 39 Scafandri a împlinit, miercuri, jumătate de secol de la înființare. Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie militară și religioasă. Totodată, la ora 10:00, la sediul Centrului, situat pe bulevardul 1 Mai, a fost organizat simpozionul științific aniversar „1967-2017, 50 de ani în sprijinul dezvoltării scafandreriei în România”, dar și lansarea volumului „Centrul de Scafandri – 50 de ani de activitate”.

Timp de cinci decenii instituția a brevetat peste 1.000 de scafandri, care și-au desfășurat activitatea, atât în domeniul militar, cât și în domeniul civil.

Montarea conductelor petroliere între platformele marine și țărm a fost una dintre cele mai dificile și mai complexe lucrări executate de către scafandrii militari pentru economia românească, în perioada 1984 – 1987.

Domnul  Valentin Nicola își amintește cu drag de acea perioadă,  fiind unul dintre cei 4 scafandri care s-a scufundat în saturație, la adâncimea de 501 metri.

Chiar și la această vârstă înaintată, domnul Nicola continuă să facă scufundări.

Ziua scafandrului român se sărbătorește, în fiecare an, la mijlocul lunii noiembrie și reprezintă un moment de mândrie pentru toți cei care își riscă viața în adâncul mării.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea