Zi de mare sărbătoare creștină

Astazi, crestin ortodoxii din toata lumea sarbatoresc Intrarea in biserica a Maicii Domnului. Sărbătoarea amintește de momentul aducerii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim, când avea 3 ani, de către părinții ei,  Ioachim şi Ana, împlinindu-și astfel făgăduința de a închina pruncul unei vieți sfinte.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica este praznuita pe 21 noiembrie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu, unde a stat pana la varsta de 15 ani.

Pentru ca bucuria sarbatorii Intrarea Maicii Domnului in Biserica sa nu fie umbrita de post, Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. In aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute in mina si caldura, inmuguresc si infloresc, si sunt folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice. În tradiţia populară, se spune că în ziua de Ovidenie se deschid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor. Conform tradiţiei populare, dacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii.

Dacă va ninge pe 21 noiembrie vom avea parte de o iarnă lungă şi grea. Tot acum e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie, ologii s-ar putea vindeca. Sărbătoarea este atestată documentar din secolul VI și s-a generalizat în Apus în secolul XIV.

Redactor: Sondra Sandu