Zeci de victime în incendiile din Grecia

Peste 60 de oameni şi-au pierdut viaţa şi încă 150 au fost răniţi în incendiile de vegetaţie izbucnite în Grecia. Serviciul de Meteorologie grec a anunțat o înrăutățire a vremii pentru zilele următoare.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-a abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Un prim incendiu a izbucnit în apropiere de Kineta, o stațiune aflată la 50 de kilometri vest de Atena.  Focul a înaintat rapid, alimentat de vântul care bătea cu aproape 100 de kilometri pe oră. Peste 70 de pompieri, dotaţi cu 30 de autospeciale şi cinci elicoptere, cărora li s-au alăturat rezidenţi înarmaţi cu furtunuri, s-au luptat să stingă incendiul declanșat în apropiere de oraș.

De asemenea, pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor.

Atena a activat mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania au anunţat deja că vor oferi ajutor Greciei. Autorităţile au emis un avertisment de incendiu în mai multe regiuni ale ţării. Astfel, conform datelor Protecţiei Civile, există un risc mare de incendii în Grecia Centrală, Peloponez  și insula Evia.

Până în prezent, autorităţile nu au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români.

Redactor: Alexandra Panait