Zeci de prăvălii din Cernavodă s-au închis din cauza apariției noilor tehnologii (VIDEO)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=68I5M0fd4yw[/youtube]Un număr tot mai mic de ateliere de cizmarie, de reparat ceasuri sau de croitorie se mai găsesc la ora actuală în Cernavodă. Prăvăliile, care pe vremuri aduceau profituri frumoase meseriașilor, s-au închis una câte una. Să luăm ca exemplu atelierele de cizmărie, care în vremurile bune erau la mare căutare. Chiar în inima orașului Cernavodă, pe o alee îngustă, am găsit singurul centru de acest fel din zonă. În spatele unei mese pline de unelte, l-am întâlnit pe nea’ Gheorghe, care lucrează în domeniu de 53 de ani.  A inceput să repare încălţăminte pe când avea doar 13 ani.

Deși este un profesionist, oamenii nu prea mai calcă pragul atelierului lui Nea’ Gheorghe, la fel cum o făceau în urmă cu 20 de ani. Faptul că niciun tânăr nu s-a arătat interesat să-i fure meseria, este cel mai îngrijorător. Cu timpul, se va așterne praful peste uneltele cizmarului.

Ucenici nu are nici doamna Florica, una dintre angajatele croitoriei din Aleea Libertății. Despre clienți ne mărturisește că au apus vremurile în care veneau să dea comenzi de costume și rochii și că acum cer retușuri și modificări.

Nea’ Kemal (Chemal), pe de altă parte și-a ales o meserie care încă aduce clienți și îi permite să se bucure de un trai decent. Este unul dintre cei mai cunoscuți firzeri din Cernavodă și practică această activitate de 50 ani. Într-o vreme în care saloanele de coafură răsar la fiecare colț de stradă, nea’ Kemal are o clientelă fidelă. Cât e ziulica de lungă, îl găseşti la pravalia lui.

Meseriasi precum nea’ Gheorghe, domana Florica sau nea’ Kemal sunt tot mai putini, iar numarul oamenilor care apeleaza la serviciile lor scade de la an de an. În ritmul asta ateliere isi vor trage in scurt timp obloanele.

Reporter: Paula Savescu ; Imagine: Gabriel Niculae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.