Zeci de persoane au donat sânge

Sângele înseamnă viață. Din acest motiv zeci de persoane au donat sânge pentru pacienții care au nevoie de tratament transfuzabil. Și cetățenii municipiului Medgidia s-au alaturat eforturilor depuse în ultima vreme de instituțiile statului. La inițiativa Centrului Regional de Transfuzii  Constanța și a Spitalului Municipal Medgidia, donatorii cu ștate vechi dar și oameni aflați la prima experiență de acest gen au oferit o șansă la viață.

Pe zi ce trece, numărul donatorilor scade, în timp ce nevoia de sânge din spitale crește. Așadar, Centrul Regional de Transfuzii Constanța, cu sprijinul Spitalului Municipal Medgidia, a organizat o colectă de sânge. Zeci de persoane au răspuns pozitiv inițiativei și le-au oferit o șansă la viață bolnavilor. Cum se simt donatorii, știind că poate au salvat o viață?

Reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Constanța spun că acțiunea de donare este benefică atât persoanei căreia i se recoltează, cât și pacienților care au nevoie urgentă de tratament transfuzional.

După recoltare sângele este examinat. Prin Ordin al Ministrului Sănătății, la fiecare donare, se efectuează mai multe teste.

– Grupa sanguină, Rh-ul
– Hemoglobina / hemoleucograma
– Anticorpi-antigen HIV 1 și 2
– Anticorpi anti virus hepatitic C
– Antigen Ag HBs, antigenul de suprafață al virusului hepatitic B
– Anticorpi anti HTLV 1si 2, adică anti virusul leucemiei cu celule T a adultului
– TPHA – test pentru depistarea sifilisului sau test EIA pentru anticorpi anti sifilis
– ALT sau TGP, enzima prezentă în ficat care atunci când este crescută poate indica o hepatită acută.

Din păcate numărul donatorilor scade, în condițiile în care cererea de sânge de la spitale crește. Tocmai de aceea important este ca toți cei care pot dona să o facă pentru a putea da o șansă la viață celor aflați în suferință.

Redactor: Robert Tănasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.