Zeci de cladiri zac in paragina in sudul litoralului

Pe lângă lipsa fondurilor de care se plâng autorităţile locale, o altă problemă majoră a hotelierilor o constituie paragina în care zace litoralul sudic.

De la Olimp la Saturn, zeci de clădiri – hoteluri și unităţi de alimentaţie publică, zac părăsite şi distruse, spre disperarea hotelierilor care, fie din fonduri proprii, fie cu ajutorul fondurilor europeni, au încercat să ridice gradul calităţii în turismul de pe litoral.

Autorităţile publice locale au mâinile legate în privinţa acestor unităţi lăsate la voia întâmplării.

Potrivit declaraţiilor directorului Direcţiei Turism şi Mediul de Afaceri din cadrul Primăriei Mangalia, Dumitru Filip, instituţia din care face parte nu dispune de niciun instrument coercitiv prin care să impună proprietarilor refacerea clădirilor abandonate.

În 2011, fosta administraţie a Mangaliei impunea „taxa de paragină“, în cuantum de 40 de lei pe zi pentru unităţile mici şi 400 de lei pe zi pentru cele de peste 100 de metri pătraţi. Taxa a fost eliminată de actuala administraţie locală, după ce mai mulţi agenţi economici au contestat-o în instanţă şi au avut câştig de cauză.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei