Windows 8 va fi lansat pe 26 octombrie

Windows 8, cea mai profundă transformare a cunoscutului sistem de operare, va fi lansat pe piață pe 26 octombrie, a anunțat compania Microsoft. Windows 8 va funcționa pe mai multe platforme – va rula atât pe PC-uri cât și pe tablete și telefoane inteligente cu procesoare ARM, interfața noului sistemului de operare fiind optimizată pentru ecranele tactile.

Microsoft a spus că în momentul lansării lui Windows 8 vor fi mai puțin de cinci dispozitive care rulează noua arhitectură ARM system-on-a-chip. Aceste chip-uri ARM permit construirea unor tablete subțiri și ușoare, ceea ce, speră Microsoft, va ajuta la oprirea avansului uriaș al Apple iPad pe piața tabletelor.

Windows 8, noul sistem de operare al Microsoft funcționează pe tablete, telefoane inteligente și pc-uri. Microsoft a prezentat, în luna martie, în cadrul unei ceremonii organizate la Barcelona, versiunea beta a sistemului de operare Windows 8 și apoi l-a dezvăluit oficial în luna iunie la Las Vegas, alături de Surface, prima sa tabletă. Microsoft speră că va lua fața concureței oferind gratuit suita Office (Word, PowerPoint, Excel, etc.) utilizatorilor de gadget-uri mobile care au instalat Windows 8.
Microsoft a proiectat două versiuni pentru Windows 8, una cu o interfaţă tactilă, disponibilă pe tabletele și smartphone-urile Microsoft, şi o alta pentru PC-uri și laptop-uri, la care se vor putea folosi mouse-ul şi tastatura. Ambele versiuni au aceeaşi estetică şi acelaşi sistem de navigare.

Printre noutățile inaugurate de Windows 8 se numără lipsa butonului de Start din stânga jos, cu care s-au obișnuit toți utilizatorii săi. De fapt, Windows 8 este atât de radical schimbat față de generațiile anterioare ale sistemului de operare încât redactorii marilor site-uri de tech și-au încheiat materialul cu cuvintele ”Ciudat poate fi genial. Ciudat poate fi îndrăzneț. Windows 8 este toate acestea”. Pentru utilizatorii care preferă interfaţa originală a Windows, există o aplicaţie care elimină butoanele animate.