Weekend fierbinte în aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de caniculă și disconfort termic, valabilă la nivelul întregii țări, în zilele de 18 și 19 august. Potrivit meteorologilor, vineri vremea a fost călduroasă și local caniculară.  Așa va fi și sâmbătă, pe tot parcursul zilei. Dar hai să vedem ce spun meteorologii pentru întreg weekendul.

După cele câteva zile care au venit asupra mai multor zone cu nori și vânt puternic, căldura a revenit în forță în majoritatea regiunilor, și nu oricum, ci cu temperaturi de peste 30 de grade. Astfel, potrivit ANM, în acest weekend se vor înregistra temperaturi maxime de 34 — 36 de grade. Izolat se va ajunge chiar la 37 de grade, în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.  Indicele temperatură-umezeală local va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în special în Câmpia Română și în Câmpia de Vest.

Sambata, caldura se accentuează, în orele prânzului local va fi canicula în zonele de câmpie şi de podiş, iar temperaturile maxime vor avea valori de la 27…28 de grade pe litoral, pâna la 37 de grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza în zonele montane şi submontane unde izolat vor fi averse şi descarcari electrice. Vântul va avera intensificari de scurta durata în timpul ploilor.

Duminica, temperaturile vor mai scădea puțin față de sâmbătă.  În vestul şi nord-vestul ţarii, dar şi în zonele montane, vremea va deveni în general instabilă. Vor fi averse, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului, posibil vijelii şi izolat caderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitaţile de apa vor fi local însemnate. În restul teritoriului cerul va fi variabil iar caldura accentuata se mentine, pe arii restrânse va fi caniculă după-amiaza.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25-26 de grade in vest şi 36 de grade spre sud unde si disconfortul termic se acceantuează. Aspectul vremii este predominant insorit si doar la munte vor fi cateva averse.

În Dobrogea  va fi destul de cald, iar temperatura maximă va fi de 33 de grade la Tulcea, respectiv 30 de grade  la Constanta. Pe cer va mai apărea câte un nor nesemnificativ,  dar si putin vant, in special pe litoral. Că tot veni vorba despre litoral, vremea este numai bună de plajă, între anumite intervale orare, iar temperatura apei mării înregistrează 26 de grade. Specialiștii recomandă celor aflați pe plajă să evite bronaztul după orele prânzului, dat fiind că în acest interval, 11:00 – 16:00, soarele nu mai este atât de prietenos. Nu uitați să folosiți loțiuni protectoare.

Redactor: Daniel Albu