Vremea rea continuă

O nouă avertizare meteorologică cod galben a fost emisă până pe 28 iulie, ora 23.00. Instabilitatea atmosferică va rămâne pe teritoriul României până la sfârștitul acestei luni. La nivelul RAJA SA, Comandamentul pentru Situații de Urgență a fost prelungit.

Jumătate din țară se află încă sub incidența avertizării meteorologice cod galben. De pe 26 iulie, ora 23.00 și până pe 28 iulie, ora 21.00, în Moldova, sudul și estul Transilvaniei, local în Dobrogea și Muntenia, precum și în zonele de munte, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul țării, îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Având în vedere prelungirea avertizărilor meteorologice de instabilitate atmosferică accentuată, Comandamentul pentru Situații de Urgență al RAJA SA rămâne activ până luni, 30 iulie, ora 08.00. Consumatorii pot sesiza toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon: 0241.924.

Pentru prevenirea eventualelor inundații în zonele cu probleme din orașul Constanța, au fost montate 10 diguri de protecție. Saci cu nisip au distribuiți către asociațiile de proprietari, iar pe unele străzi au fost montate bariere din saci cu nisip. Echipe mixte din cadrul Primăriei Municipiului Constanța monitorizează în permanență situația din teren și sunt pregătite să intervină în cazul în care situația o va impune.

Conform meteorologilor, cauza acestor fenomene este ciclonul staționar de la Marea Neagră. Manifestări mai violente decât în mod obișnuit și cantități importante de apă în intervale scurte vor afecta tot Sud-Estul Europei. Instabilitatea atmosferică va rămâne pe teritoriul României până la sfârșitul lunii.

Acest fenomen ţine de distribuția neobișnuită a maselor de aer. Fenomenele meteo extreme, care în mod normal nu au loc într-o anumită zonă, pot apărea pe fondul schimbărilor climatice. Meteorologii îi sfătuiesc pe românii care merg în vacanță, să rămână vigilenți la avertizările meteo, chiar și atunci când sunt în străinătate.

Redactor: Denisa Albu