Voucherele de vacanță, un real succes

Prin intermendiul voucherelor de vacanță, românii au cumpărat, în 2016, vacanțe în valoare de 10 milioane de euro. Suma este de aproape 4 ori mai mare decât în anul precedent. Dacă anul acesta vor fi acordate vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și pentru fiecare bugetar, se așteaptă ca suma înregistrată până acum să crească chiar și de 38 de ori.

10  milioane de euro. Atât valorează vacanțele cumpărate în 2016 cu voucherele acordate angajaților din mediul privat. Mai exact, au fost acordate peste un million de astfel de tichete, ceea ce înseamnă un număr de 3,5 ori mai mare față de anul 2015. Cele 10 miloane de euro care reprezintă vacanțele cumpărate cu ajutorul voucherelor de vacanță în 2016, au contribuit contribuit semnificativ la creşterea turismului intern. Autoritatea Națională a Agențiilor de Turism anunţa la finalul sezonului estival un plus de vânzări de 15% prin agenţiile de turism.

“Anul trecut au fost acordate vouchere de vacanţă numai în sistemul privat, instituţiile publice având, în continuare, interdicţie pentru acest stimulent salarial. Dacă de la 1 iulie fiecare bugetar va primi vouchere în valoare de 1.450 de lei, şi le va şi folosi în acest an, valoarea aferentă anului trecut ar putea creşte de 38 de ori. Pentru industria turismului vor fi mai mulţi bani pentru investiţii în creşterea calităţii serviciilor.”, a declarat  Alin Burcea, preşedintele Autorității Naționale a Agențiilor de Turism.

Cele mai multe vouchere au fost folosite anul trecut pentru cumpărarea de sejururi în staţiunile balneare, de litoral şi în Delta Dunării, care au avut vânzări mai mari cu 18, 12, respectiv 20 la sută, Delta Dunării fiind revelaţia sezonului în preferinţele turiştilor care au petrecut, în medie, trei zile de vacanță. Vouchere de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, şi de atunci este restricţionată an de an prin act normativ. Legea a fost promovată pentru protejarea stării de sănătate a angajaţilor şi prevede impozite reduse în cazul angajatorilor care oferă bonurile valorice salariaţilor lor. Ultima variantă a actului normativ, aprobată în 2015, prevede înlocuirea primelor de vacanţă cu care puteau fi cumpărate sejururi externe şi erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanţă.

Redactor: Cerasela Videanu