Voucherele de vacanță, nivel record

Valoarea voucherelor de vacanţă a atins un nivel record în luna iunie a acestui an. S-au înregistrat peste 125 milioane de euro, faţă de 3 milioane în iunie 2017. Cu toate acestea, de la 1 decembrie 2018 aceste tichete vor fi înlocuite cu o indemnizație de concediu.

Luna trecută au fost emise 11,3 milioane de vouchere de vacanţă pe hârtie în valoare de peste 117 milioane de euro și 274.000 de vouchere pe suport electronic, în valoare de aproximativ 7,8 milioane de euro. Creşterea a fost impulsionată de acordarea acestor beneficii extra-salariale către angajaţii bugetari.

Cu toate acestea, oamenii nu sunt informați suficient și nu știu cum să folosească aceste tichete de vacanță.

Voucherele de vacanţă, deși abia introduse, vor dispărea și vor fi înlocuite cu un alt beneficiu pentru bugetari. De la 1 decembrie, salariații  vor primi o indemnizaţie de concediu echivalentă cu valoarea salariului minim brut.

Modul în care se vor acorda indemnizaţiile urmează să fie stabilite printr-o Hotărâre de Guvern. Indemnizaţia se va acorda în numerar înainte ca angajatul să plece în vacanţă. Ulterior, acesta trebuie să aducă facturi sau documente doveditoare în termen de şase luni pentru a dovedi că a folosit banii pentru cazare.

Redactor: Cristina Niță