Votul prin corespondență, amânat?

Legea votului prin corespondență ar putea intra în vigoare pe data de 5 noiembrie. Senatul a adoptat deja proiectul de lege, cu 117 voturi “pentru” și zece “împotrivă”. Până marți se pot depune amendamente urmând ca joi să fie analizate. Parlamentarii ALDE le pregătesc însă o surpriză liberalilor.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3g_3H59nD4I[/youtube]

Viitoarele alegeri ar putea fi ceva mai liniștite pentru românii din afara țării. Reprezentanții PNL speră ca legea votului prin corespondență să fie adoptată până cel târziu pe 5 noiembrie.

În schimb, parlamentarii ALDE- ai partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu nu sunt foarte mulțumiți de actuala formă a legii votului prin corespondență, astfel că au de gând să depună mai multe amendamente. Potrivit reprezentanților din partid, actuala lege presupune o birocrație care îi va face pe cei mai mulți români din străinătate să refuze participarea la vot.

Parca aceasta lege este facuta sa exemplifice cum sunt facute multe din legile din Romania, cat mai complicate, cat mai multe prevederi. Dupa ce iese legea, bineinteles, trebuie sa apara si normele de aplicare care ingreuneaza si mai mult legea. Deci, suntem clar impotriva acestor proceduri complicate, daca vrem sa le facilitam romanilor accesul la vot. se arată într-o declarație a lui Călin Popescu Tăriceanu

Astfel, acestea ar urma să fie discutate și analizate, astfel că data avansată de liberali pentru intrarea în vigoare a legii ar putea fi din nou depășită. Legea votului prin corespondență a fost luată în discuție după ce zeci de mii de români din străinătate nu au putut să participe la scrutinul prezidențial din cauza numărului mic de secții de votare.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.