Votul obligatoriu, contestat în unanimitate

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, printre deputați și senatori circulă ideea introducerii votului obligatoriu. Așadar, cine nu va merge să voteze, riscă să fie amendat. Propunerea legislativă este însă contestată atât de populație cât și de avocați, care sunt de părere că n-ar fi în acord cu Constituția României.

Absenteismul la urne continuă să fie o mare problemă în România. Cum la ușă bat alegerile parlamentare, deputații și senatorii s-au gândit să vină cu o propunere legislativă care i-ar obliga pe toți românii să voteze. Proiectul se află la Camera Deputaților, însă a stârnit deja o mulțime de controverse. Potrivit avocaților, propunerea legislativă n-ar fi tocmai în acord cu Constituția României.

Dacă și pe aleși obligativitatea votului i-a băgat puțin în ceață, constănțenii nici nu vor să audă de o asemenea lege. Propunerea este una contestată chiar și de cei care obișnuiesc să meargă la vot.

Conform specialiștilor, o astfel de opțiune ar trebui să fie și voința majorității, nu doar dorința parlamentarilor.

„Absenteismul a devenit un fenomen îngrijorător în toată lumea. În Europa, cel mai pregnant acesta se manifestă la alegerile europarlamentare, dar este des întâlnit și la scrutinele naționale din statele UE, iar România nu face excepție. Cauzele sunt multiple, dar aș lăsa sociologii să le analizeze”, a declarat Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente pentru Agerpress.

Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla cu românii de peste hotare care vor dori să voteze. Aproximativ două milioane de români cu drept de vot se află în afara țării, însă conform unor studii, votul prin corespondență nu va fi solicitat de nici un sfert dintre ei.

Reporter: Bogdan Bolojan; Imagine: Cristian Rizea