Vortexul polar, soldat cu 21 de morți

Vortexul polar care s-a abătut asupra cetățenilor de peste ocean s-a soldat cu 21 de morți. Zeci de locuitori din Statele Unite au ajuns la spital cu răni severe suferite în urma degerăturilor. Unii dintre ei sunt în pericol să le fie amputate membrele.

Frig și groază în America! Vortexul polar cu care s-a confruntat vestul mijlociu al Statelor Unite a provocat pierderi de vieți omenești. Cel puțin 21 de persoane au decedat din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Gerul năprasnic nu a iertat pe nimeni, indiferent de statutul social. Patru bărbați și-au găsit astfel sfârșitul în vecinătatea domiciliilor lor din Illinois, Wisconsin și Michigan în timp ce în Milwaukee o femeie a degerat de frig chiar în propria locuință ca urmare a defectării termostatului. Șase cetățeni din statul Iowa au ajuns în ghearele morții din cauza accidentelor suferite în traficul infernal al potopului alb. Zeci de americani au ajuns în spitalele din Chicago. Cadrele medicale au tratat peste 50 de cazuri de degerături. Unitățile de primiri urgențe s-au confruntat chiar și cu pacienți aflați în pericol de a-și pierde membrele. Jumătate din cei tratați de hipotermie sunt oameni fără adăpost, iar restul își desfășoară o mare parte din orele programului de lucru în aer liber.

”Este o situație îngrozitoare. Am văzut oameni cu răni înfiorătoare la mâini și picioare”, a mărturisit medicul Stathis Poulakidas, de la o unitate spitalicească din Chicago.

După vortexul polar, cetățenii Statelor Unite vor avea de înfruntat un alt șoc termic. Meteorologii preconizează o revigorare a temperaturilor în weekend. Mercurul din termometre va crește cu 20-24 de grade Celsius de la o zi la alta. Fenomenul este numit de specialiști efectul ”yo-yo.”

Redactor: Mihaela Țânțaru