Vladimir Putin, la al patrulea mandat

Vladimir Putin își va începe astăzi, oficial, al patrulea mandat în fruntea Rusiei, după câștigarea alegerilor prezidențiale din luna martie. Peste 1600 de persoane au fost arestate în cursul weekend-ului trecut, în timpul manifestațiilor împotriva stilului autocratic al liderului rus.

Vladimir Putin, una dintre cele mai influente persoane la nivel global, a fost  învestit în funcția de președinte al Rusiei pentru a patra oară. Anul acesta, liderul rus a câștigat alegerile cu peste 75% din voturi, fiind cel mai bun rezultat al său de până acum. Observatorii internaționali au raportat, însă, mai multe nereguli. Putin se află la putere de 18 ani, având funcția de președinte sau prim-ministru, iar mandatele sale au fost comparate cu domnia unui țar sau a unui împărat. În cadrul ceremoniei solemne de la Marele Palat al Kremlinului, Putin a jurat să servească poporul rus, să protejeze drepturile şi libertăţile acestuia şi să apere suveranitatea țării.

”Datoria mea şi scopul vieţii mele e să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru Rusia, pentru prezentul său şi pentru viitorul său”, a declarat Putin în discursul de inaugurare.

Vladimir Putin este cel mai longeviv lider al Rusiei, de la Stalin până în prezent. Liderul opoziției a organizat, în weekend-ul trecut, 90 de proteste pe teritoriul țării, împotriva stilului autocratic al lui Putin. Peste 1.600 de protestatari au fost arestați, în mai multe oraşe din Rusia. În Moscova, poliția a utilizat gaze lacrimogene și a recurs la forță pentru a încerca să-i disperseze pe manifestanți.

Redactor: Isabela Boantă