Vladimir Putin a fost reales președinte al Rusiei

Vladimir Putin tocmai fusese ales în mod triumfal la preşedinţia rusă când a apărut, duminică seara, în faţa a circa 100.000 de susţinători reuniţi în apropiere de Kremlin, cu obrazul brăzdat de o lacrimă ce contrastează cu imaginea sa de om puternic.

Mai târziu, înconjurat de suţinători la cartierul general de campanie, problema care agita deja blogosfera era: chiar a plâns? Răspunsul a venit chiar de la noul lider de la Kremlin, care a spus că lacrimile “erau adevărate, dar din cauza vântului”. În urma alegerilor de duminică din Rusia, pentru Vladimir Putin au votat 45,1 milioane de cetăţeni, iar potrivit presei ruse, prezenţa la urne a fost de 65,3%. Principalul rival al lui Putin, liderul comunist Ghennadi Ziuganov, a obţinut 17,19% din voturi. Pe locul al treilea se clasează miliardarul independent Mihail Prohorov, cu 7,84% din sufragii, învingându-l pe veteranul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, creditat cu 6,23 procente. În fine, liderul Rusiei Juste de centru-stânga, Serghei Mironov, se află pe ultima poziţie cu doar 3,85% dintre voturile exprimate. Rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale de duminică vor fi făcute publice în cursul zilei de miercuri. Și în România, cei peste 300 de cetăţeni ruşi care trăiesc în ţara noastră și-au exprimat duminică votul.

Tot pentru bunăstarea ruşilor a votat şi Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Aleksander Churilin.

Vladimir Putin, premier din 2008, a părăsit Kremlinul în acelaşi an deoarece Constituţia nu îi permitea să efectueze mai mult de două mandate consecutiv. El l-a propulsat pe subordonatul său Dmitri Medvedv la preşedinţie, iar acesta din urmă a renunţat la un nou mandat prezidenţial în favoarea mentorului său. O reformă constituţională a ridicat mandatul de la patru la şase ani, astfel că Vladimir Putin va avea dreptul să se prezinte şi la scrutinul din 2018 şi să se menţină la putere până în 2024.

Redactor: Doina Sirbu