Vizita ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în județul Constanța (VIDEO)

Avem de unde, dar nu avem cu ce! Într-un judeţ înconjurat de ape, paradoxal, dacă nu plouă, toate culturile sunt compromise. Staţii de irigaţii există, ce-i drept, puţine la număr, dar degeaba, pentru că fermierii nu îşi pot permite costurile irigaţiilor. Aşa că, din nou, statul se vede nevoit să ofere despăgubiri, când aceşti bani ar fi putut ajunge, tot la agricultori, dar sub formă de investiţii.

După aproape două luni fără ploaie, judeţul Constanţa a intrat cu brio în categoria regiunilor unde seceta a distrus mai bine de jumătate din culturi. Situaţia nu este însă nici pe departe o premieră pentru că, an de an, agricultorii se confruntă cu lipsa irigaţiilor. Pe de altă parte însă, autorităţile spun că staţiile funcţionează, cel puţin o parte din ele.

Apă, aşadar, există, la fel şi staţii de pompare. Costul este însă cel care îi împiedică pe agricultori să se îngrămădească la contractele de irigare. Drept urmare, nici autorităţile responsabile nu recondiţionează centrele existente dacă nu au garanţia că investiţiile vor fi recuperate.

O soluţie ar putea fi preluarea staţiilor din administrarea statului în cea a consiliilor judeţene. Spre exemplu, staţia de irigare de la Ghindăreşti, din judeţul Constanţa, nu a mai funcţionat din 2004, deşi aceasta ar putea acoperi aproximativ 35 de mii de hectare. În acest moment, tratativele sunt în desfăşurare şi au “culminat” vineri cu vizita ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Până când soluţiile vor fi aplicate, agricultorii sunt în continuare la voia sortii. Iar în acest an, natura nu a fost prea blândă… în judeţul Constanţa, aşa cum spun chiar fermierii, mai bine de jumătate din culturi sunt compromise.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Matei Ghioc