Vizită ministerială la Daewoo Mangalia

Ministrul Economiei s-a aflat, astăzi, în sudul litoralului, la Daewoo Mangalia Heavy Industries, într-o vizită de lucru, pentru a stabili viitoarele măsuri pe care ministerul le-ar putea lua pentru revigorarea activităţii companiei de la malul mării. Alături de ministru s-au aflat oficialități locale și județene, oaspeţii având o întrevedere de câteva ore cu preşedintele companiei, Tae-Jin Hwang.

Potrivit Ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, măsurile pe care Daewoo Mangalia Heavy Industries, împreună cu statul român, le-ar putea adopta pentru menţinerea locurilor de muncă a celor aproape 8.000 de angajaţi din Mangalia, Limanu, 23 August, dar şi din localităţi mult mai îndepărtate, vor face obiectul unui plan de viitor, în baza unor date concrete furnizate atât de partea română a companiei, cât şi de şantierul-mamă, din Coreea de Sud. Totodată, mai spune ministrul, trebuie văzut şi motivul pentru care, de cinci ani de zile, şantierul înregistrează pierderi majore.

Anterior conferinţei de presă ce a avut loc la primăria din 2 Mai, liderul de sindicat Florian Marin a declarat că, în viitorul apropiat ar urma disponibilizarea a circa o mie de angajaţi. Ministrul Petrescu a ţinut să precizeze că, în cursul zilei de azi, a avut discuţii doar cu conducerea companiei, urmând să se întâlnească şi cu sindicatul, în scurt timp.

Potrivit ministrului, piaţa de construcţii nave îşi va reveni, dar, până atunci, este esenţial ca Daewoo Mangalia să nu disponibilizeze niciun om calificat.

Primarul comunei Limanu, care a înregistrat o victorie în faţa Mangaliei anul trecut, prin câştigarea a 23 de hectare de teren, aflate chiar în perimetrul în care compania își desfășoară activitatea, a declarat că este imperios necesară găsirea unor soluţii pentru problemele actuale ale şantierului, mai ales că soarta a mii de oameni depinde de acest lucru:

La ora actuală, potrivit datelor oficiale, la Daewoo Mangalia muncesc aproximativ 3.000 de angajaţi din afara Mangaliei, alături de 4.500 de localnici. Pe lângă aceasta, funcţionează circa 135 de firme subcontractoare. Pachetul majoritar de acțiuni al Șantierului Naval de la Mangalia este deținut de compania coreeană Daewoo, iar statul român deține 49 la sută, prin Ministerul Economiei.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin