Vizită importantă la Mangalia

Vin vești proaste de la Mangalia pentru angajații Șantierului Naval unde conducerea a anunțat disponibilizări. În prezent, pierderile șantierului sunt de 800 de milioane de dolari, iar statul român deține un portofoliu de 49% din acțiuni. Salvarea companiei a fost discutată de ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, cu guvernul sud coreean.

Ministerul Economiei își dorește o implicare mai activă a statului român în managementul Șantierului Naval Daewoo Mangalia  având în vedere pericolul în care (prin lipsa comenzilor de construcții navale) sunt puși cei aproape 6.000 de salariați. Deși conducerea coreeană  susține că mai sunt contracte până la sfârșitul anului, sindicatul șantierului dezvăluie că după Paște, peste 1000 de salariați vor rămâne deja fără lucru.

Îngrijorați de faptul că Șantierul Naval Daewoo Mangalia mai are comenzi doar până la sfârșitul anului și niciuna pe 2018, autoritățile județului Constanța au înștiințat ministerul Economiei, având în vedere că 49% din acțiuni aparțin statului român. Situatia e-ngrijoratoare: santierul naval are  6000 angajați din care 3000 subcontractori.

Iar primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, a explicat că 50% din locuitori depind de acest șantier.

Discuțiile ministrului Economiei Alexandru Petrescu cu partea coreeană s-au purtat cu ușile închise. Ministrul a dezvăluit apoi că  santierul naval înregistrează pierderi, datoriile ajungând la peste 800 milioane de dolari.

Ministrul Economiei nu a exclus varianta  majorării aportului de capital a părții române. Pentru a se putea stabili cum s-a ajuns la o datorie de peste 800 milioane de dolari, ministrul Economiei a solicitat părții coreene documente justificative, până la jumătatea lunii martie. Urmează apoi o întâlnire la ministerul Economiei cu reprezentanții acționariatului majoritar sud coreeni , ai sindicatului DMHI și ai părții române, pentru depistarea soluției de salvare a DMHI. Situația din șantierul naval sud coreean de la Mangalia este déjà îngrijorătoare. În lipsa comenzilor pentru construcții navale șantierul ar putea trece la disponibilizări. Presa sud coreeană ar fi scris că Șantierul  Naval Daewoo Mangalia  a fost deja scos la vânzare dar nu sunt clienți. Olandezii de la DAMEN Galati ar fi interesați să cumpere o parte din acțiunile părții coreene dar, deocamdată, nimic concret.

Redactor: Cerasela Videanu