Virusul West Nile se răspândește

Virusul West Nile a început să facă primele victime în țara noastră. 17 decese au fost înregistrate până la acest moment. Autoritățile administrației publice locale continuă măsurile de dezinsecție pentru a preveni răspândirea infecției cu virusul West Nile.

Ministerul Sănătății a intrat în alertă din cauza virusului West Nile. În perioada mai – septembrie 2018 au fost înregistrate 166 cazuri de meningite și meningo-encefalite cauzate de infecția cu acest virus. În urma acestei situații s-au  întregistrat și 17 decese , 6 în Bucureşti, 3 în judeţul Iaşi, 2 în Olt şi câte unul în judeţele Galaţi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj şi Teleorman.

Transmiterea virusului West Nile se face prin intermediul  mai multor specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural. Ploile excesive au făcut dificilă distrugerea acestor insecte. Deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a celor de protecţie personală au dus la răspândirea virusului. Populația este sfătuită să ia măsuri în gospodăriile individuale prin eliminarea eventualelor depozite de deșeuri și apă stagnată, care pot favoriza apariția țânțarilor. Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii în judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri s-au luat măsuri de siguranţă sporită. Donarea se amână în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia cu West Nile, iar persoanele care au facut infecţia cu acest virus sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Specialiştii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente și plase de protecţie la ferestre. Specialiştii menţionează că infecţia cu virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personală împotriva infectării cu virusul West Nile.

Redactor: Denisa Albu