Virgil Coman trebuie să primească recunoștința Constanței

Trecerea în neființă a istoricului constănțean Virgil Coman a îndurerat întreg orașul de la malul mării. În ziua în care trupul neînsuflețit a fost condus pe ultimul drum, Arhiepiscopia Tomisului a propus acordarea post-mortem a titlului de cetățean de onoare al Constanței pentru istoricul Virgil Coman.

În cadrul cuvântului rostit la slujba de înmormântare, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a adresat autorităților în drept, reprezentate prin Prefectul Județului, Adrian Viorel Nicolaescu, spunând că, datorită rolului important pe care Virgil Coman l-a jucat în definirea identității istorice a Constanței și a Dobrogei, acesta ar merita primirea recunoștinței urbei și a județului nostru prin acordarea, post-mortem, a titlului de cetățean de onoare al Constanței.

„Pentru că este domnul prefect al județului aici, aș vrea să spun că Virgil Coman ar trebui să primească o recunoaștere a activității sale. Știu că la oamenii tineri, se mai așteaptă. Cred că măcar acum, când pleacă, să plece cu o pecete a dragostei noastre: să rămână cetățeanul de onoare de neuitat al orașului nostru. Acest titlu, vă rog, domnule prefect, să-l promovați, după rânduielile care sunt după legislația actuală”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Virgil Coman s-a născut la 24 decembrie 1973, în Medgidia. A urmat cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa – promoţia 1997 şi absolvent de studii aprofundate în Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanţa – promoţia 1998. Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie – Geografie – Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003. Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.