Violența în familie – o problemă majoră în România

Jumătate dintre femeile abuzate își retrag plângerile făcute la poliție. Potrivit unor studii recente, în România, în fiecare săptămână, este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie și la fiecare patru zile, o minoră este violată, tot în familie. În realitate, numărul este mult mai mare. 

În țara noastră, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener, cel putin o dată în viață. Doar 25 la sută dintre cazuri au fost raportate, conform unui studiu. Un alt studiu, realizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor,  arată că între 2012 și 2016, la instanțele de judecată s-au depus peste 15 mii de cereri de emitere a unor ordine de protecție. O treime au fost în 2016. Cele mai multe au fost în județele Iași – 755, Bacău – 730 și Vaslui – 713 cereri. Judecătorii au admis cererile, parțial sau total, în mai puțin de jumătate dintre cazuri. În patru ani  au fost emise 6.538 de ordine de protecție la nivel național. 88 la sută dintre reclamanți au fost femei.

Grav este că 50 la sută din plângerile pentru violență în familie sunt retrase, apoi. Ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că femeile se întorc la partenerul agresor sau ajung la o înțelegere cu el. Sunt situații în care violența în familie e fatală. În 2016, din 317 omoruri, 72 au fost în familie.

În România, estimările arată că 75% dintre cazurile de violență domestică nu sunt raportate, iar 61% dintre români consideră că violența în familie este o chestiune privată. Așa se face că la fiecare 30 de secunde, o femeie este victimă a violenței domestice.

De asemenea, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, cu al treilea cel mai mic scor pe scara indexului european al egalității de gen. Cu alte cuvinte, în țara noastră există unele dintre cele mai mare discrepanțe de oportunități dintre femei și bărbați.

Redactor: Daniel Albu