Viitorii liceeni, în febra pregătirilor

După febra examenelor de la Evaluarea Națională, absolvenții de gimnaziu trec la următorul pas: înscrierea la liceu! Cum trebuie să arate dosarul de candidat dar și cât de mare este concurența? Vă spunem chiar acum.

Absolvenții de clasa a VIII-a se pregătesc, zilele acestea, pentru înscrierea în unitățile de învățământ liceal.  Începând de luni până pe 6 iulie, elevii vor completa fișele de înscriere, cu opțiunile potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale. Repartizarea computerizată va avea loc pe 12 iulie. După urmează depunerea dosarelor la la unitățile de învățământ, la care candidații au fost repartizați. Acest lucru se va întâmpla între 13 și 17 iulie. Potrivit Ministerului Educației,  rata de promovabilitate în țară la Evaluarea Națională, după contestații, este de 77%.

Distribuția județelor cu procentaje superioare (85%+) în privința mediilor peste 5 arată astfel:

Brăila (92,5%), Cluj (90%), Prahova (87,6%), Municipiul București (87,2%) și Galați (85,6%). Rate scăzute ale mediilor peste 5 se înregistrează în județele Giurgiu (61,1%), Teleorman (63,5%), Harghita (67,9%) și Mehedinți (68,1%), potrivit datelor furnizate de Minister.

Media generală obținută la Evaluarea Națională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învățământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu, cu o pondere de 20%.

Redactor: Daniel Albu