Victor Ponta a fost pus astăzi sub inculpare

Victor Ponta a fost pus astăzi sub inculpare, în dosarul în care este urmărit penal și Dan Şova. Premierul este acuzat că în perioada în care era reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, ar fi comis 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și spălarea banilor. Ponta a ajuns în această dimineață la sediul DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus luni punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Victor Ponta, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este anchetat și Dan Șova. Potrivit anchetatorilor, între acesta și Victor Ponta, în calitate de avocat, ar fi fost încheiată o convenție de conlucrare personală, finalizată în decembrie 2008, în momentul în care Ponta a fost numit prim ministru. În acest interval, avocatul Ponta a încasat lunar un onorariu de 2000 de euro, majorat ulterior la 3000 de euro, pe lângă onorariile biroului de avocatură. În perioada octombrie 2007-decembrie 2008, pentru presupsele servicii, au fost emise 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, pentru a fi decontate de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”. Potrivit procurorilor, aceste cheltuieli nu au la bază operațiuni reale, iar Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta i-ar fi cerut lui Șova să realizeze în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția. Drept urmare, au fost întocmite în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte. Sursă: DNA

În urma acestei convenții, Ponta ar fi folosit sumele obținute pentru a cumpăra două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București. În plus, a primit un autorism din partea societății de avocați. Aceste bunuri au fost puse sub sechestru de procurori.

Redactor: George Marinescu