Victimele au ignorant avertizările salvamarilor

Marea si-a luat astazi inca odata tributul. Un barbat de 56 de ani din Botosani si un altul de 49 de ani au sfarsit inecati in valuri la Jupiter si in Saturn. Au intrat in mare ignorannd complet interdictiile salvamarilor si au fost luati de valuri si curenti si tarati in larg. Deși s-a intervenit rapid, echipajele SMURD n-au mai putut face nimic pentru niciunul dintre bărbați.

Era ora 11 cand s-a dat alarma la 112. Cineva anunța că un turist nu mai poate iesi din valuri, in statiunea Saturn. Nimeni nu-l vazuse pe barbatul de 56 de ani de ani aventurandu-se in valuri. Statea aproape de mal, la apa mica, si dintr-o data a disparut de sub ochii celor aflați în apropiere.

Zeci de minute s-au chinuit medicii din echipajul SMURD al ecliopterului sa-l readuca la viata pe barbatul care n-avea puls. In cele din urma, s-au declarat invinsi. Turistul murise.

Si, din păcate, n-a fost singurul caz. Aceeasi poveste s-a repetat la Jupiter. Un turist de 49 de ani a ignorat avertismentele salvamarilor si s-a avantat in valuri. A disparut din raza de vedere a celor care-l urmareau cu privirea si atunci s-a dat alarma.

Vantul puternic sufla de doua zile iar marea este agitata la mal. Sunt valuri mari in apropierea tarmurilor care pot atinge si 2 m inaltime.

Turistii care ignoră indicaţiile salvamarilor pot fi de amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Aceste sancţiuni pot fi aplicate doar de oamenii legii. Chiar si asa, toata lumea prinde curaj si intra in apa, mai ales cand salvamarii stau de paza, pe tarmul marii.

Este a doua oara în această vară când marea este atât de agitată, dar nu este o situaţie deosebită. Pe toate plajele salvamarii au arbotat steagul rosu, ceea ce-nseamna ca nu e voie sa intri in mare. Pe sezon se întâmplă de două, trei ori când marea este aşa de agitată, in special la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, aşa cum se întâmplă şi acum.

Redactor: Paul Alexe