Viciile elevilor din România

Potrivit unui studiu efectuat recent, consumul de tutun în rândul elevilor de 16 ani din România înregistrează un adevăarat record la nivelul Uniunii Europene. Îngrijorător este și numărul elevilor care au declarat că au consumat alcool, deși procentul este sub media europeană.

Unul din doi elevi români cu vârsta de 16 ani este deja fumător înrăit! O arată un studiu efectuat de Agenția Națională Antidrog în mai multe licee din țară. Îngrijorător este și numărul mare de elevi care consumă alcool. 77,9% dintre elevii care au participat la sondaj consumă la alcool, procentul fiind însă sub media europeană, a cărei valoare atinge 80 la sută. Cele mai recente vicii sunt însă jocurile de noroc. Mirajul banilor nemunciți atrage tot mai mulți tineri. În această categorie intră atât jocurile de tip aparate mecanice, ruletă, cât și pariurile sportive.

Există și elevi conștienți de numărul mare de vicii pe care le au, însă renunțarea poate fi o problemă majoră, după cum chiar ei o spun.

În ceea ce priveşte utilizarea internetului, numărul mediu de zile dintr-o săptămână în care un elev minor a utilizat internetul este de 4,4 zile, fiind sub media europeană, în valoare de 5,8 zile. Interesul pentru utilizarea internetului este uşor crescut în rândul fetelor, care au petrecut în medie 4,6 zile, faţă de 4,2 zile câte au dedicat băieţii acestui tip de activităţi. Bineînțeles, activitatea principală o reprezintă participarea pe rețelele de socializare.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea