Vicepremierul României, cercetat pentru fapte de corupție

Vicepremierul Sevil Shhaideh  s-a prezentat, azi dimineață, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a stat aproximativ 30 de minute, având calitate de suspect în dosarul insulei ”Belina”. La ieșire, însă, nu mai avea calitatea de suspect, ci de inculpat. Atât la intrare, cât și la ieșire din sediul DNA, Shhaideh a refuzat să vorbească despre acest dosar.

Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost audiată şi pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul Insula Belina, potrivit unui comunicat al DNA. Acuzaţiile sunt din anul 2013, când Shhaideh era secretar de stat în ministerul Dezvoltării. Totodată, Ministerul Public cere avizul Parlamentului  şi pentru încuviinţare urmăririi penale a Rovanei Plumb, la momentul respectiv ministru al Mediului, acuzată de săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu. Sevil Sahhideh a venit însoţită de avocat iar după jumătate de oră a plecat, dar fără a spune dacă va demisiona.

Pentru a fi urmărită penal de DNA, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să dea aviz pentru începerea urmăririi penale, dacă faptele au fost comise în timpul mandatului de minsitru, întrucât aceasta face parte din Guvern.  În ultima săptămână, au fost audiaţi la DNA foştii premieri Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, care au refuzat să dea explicaţii.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman. Peste numai câteva zile, acestea au fost  închiriate tot ilegal unei firme private.  Procurorii mai spun că prin aceste fapte au fost încălcate un număr de șase legi, printre care și Constinuția României și a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale “Apele Române”.

Redactor: Daniel Albu