Viața trăită în grajd

Uneori, viața își arată partea mai puțin frumoasă. O familie din Movilița a învățat că lupta pentru supraviețuire este în sine un mod de trai. Cu grija zilei de mâine, capul familiei lucrează cu ziua pe unde apucă și speră că va strânge destui bani pentru a putea pune ceva pe masă celor trei suflete, un băiețel și o fetiță şi mama lor.

Sunt doar câteva probleme dintr-un lung șir al suferințelor pe care familia Vericiuc din Movilița este nevoită să le îndure. Grajdul le-a fost adăpost timp de 5 ani, trăind în condiții greu de imaginat. Toți cei patru membrii ai familiei împart o singură cameră, folosită drept sufragerie, dormitor și bucătărie. Nu au apă potabilă și nici curent, iar de baie nici nu mai încape vorba.

Nu au animale de companie, însă sunt nevoiți să trăiască printre șobolani și câini maidanezi, care pot intra oricând în grajdul pe care familia Vericiuc îl consideră casă.

Cele două raze de speranțe sunt Gabriel și Cătălina, de 11 și 12 ani. În pofida tuturor impedimentelor, copiii merg la școală și obțin note bune.

Modestia Cătălinei nu a lăsat-o să spună în fața camerei că și-ar dori o pereche de role, însă prețul reprezintă jumătate din tratamentul mamei.

Mama este bolnavă de ciroză, iar tratamentul destul de costisitor valorează întreg venitul lunar pe care-l au.

Cartofii și pâinea reprezintă alimentele de bază ale familiei, iar de cele mai multe ori mâncarea le ajunge doar celor doi copii. Venitul lunar al familiei constă în ajutorul social de aproximativ 300 de lei pe care-l primesc, alături de alocația copiilor. Familia a fost anunțată de proprietarul grajdului în care au locuit în ultimii 5 ani că urmează să fie evacuată la finalul săptămânii. Stelian Gheorghe, primarul localității Topraisar nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. În schimb, reprezentanții primăriei susțin că administrația locală nu beneficiază de locuințe sociale, așa că nu există nicio speranță pentru a-i ajuta pe membrii familiei să aibă un acoperiș deasupra capului.

Reporter: Sorin Hulubei ; Imagine: Andrei Seleverdeanu