Vești proaste: se scumpește curentul electric!

Vești proaste pentru români. Nu știm câți dintre noi simțim mult trâmbițatele creșteri salariale ale guvernării social-democrate, însă, cu siguranță, cu toții vom simți, în buzunare, noua creștere a prețului la curentul electric. De la 1 iulie, prețul va crește cu opt procente pentru consumatorii casnici!

Cu toate că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anunța luna trecută că prețul energiei electrice nu va crește cu mai mult de 1-2 la sută la consumatorii casnici, iată că, la nici o lună, aceiași instituție anunță că preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8%, de la 1 iulie! De la această dată, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10 la sută din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90 la sută. Astfel, potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementată va scădea cu 5,16%, iar cea de piaţă liberă va urca cu 8,53%.

“Pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială de 8,53%”, se precizează într-un comunicat ANRE.

În luna februarie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, anunţa că preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie. Se pare, însă, că estimările au fost mult prea optimiste, iar preţurile pe bursă la energia electrică au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii ianuarie, la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului. Prețul energiei electrice este calculat din șase în șase luni.

Redactor: Paul Alexe